mireasa-traditionala-dans-restaurantprestige

Traditii de nunta care se pastreaza in 2016

O mare parte dintre traditii s-au pierdut pur si simplu, iar la alta parte s-a renuntat cu buna stiinta. Insa sunt cateva traditii care dainuiesc in timp si indiferent cat de mult se schimba societatea oamenii inca le considera purtatoare de noroc. Vorbim despre obiceiuri precum petitul, ruperea turtei in capul miresei, trecerea pragului, aruncatul buchetului sau impodobitul bradului. Despre acestea, dar si despre altele, vom discuta mai pe larg in acest articol.

Pentru a fi usor de urmarit, sa impartim obiceiurile in trei categorii cronologice temporar.

Obiceiurile dinainte de casatorie

Petitul sau intelegerea, cum mai este numit, presupune ca familia mirelui impreuna cu acesta sa mearga in vizita la familia fetei pentru a-i cere mana. Pe vremuri acest lucru era anuntat dinainte de catre un staroste (persoana trimisa oficial de catre un tanar la parintii unei fete pentru a o cere in casatorie) insa acum acest obicei se rezuma la o cina in familie la care se discuta viitorul cel doi tineri.

mireasa-traditionala-petitul-restaurantprestige

Gatitul miresei este de obicei realizat de catre domnisoarele de onoare impreuna cu nasa. Acestea o ajuta pe mireasa sa se imbrace, nasa ii prinde voalul iar cand totul este gata mirele o intampina cu buchetul de mireasa.

mireasa-traditionala-gatirea-miresei-restaurantprestige

Turta miresei, un obicei care pare sa se pastreze in timp are o semnificatie speciala. Painea reprezinta belsug, iar ruperea acesteia peste capul miresei simbolizeaza belsugul care se va revarsa asupra proaspat insurateilor. Acest obicei se face imediat dupa gatitul miresei, in timp ce invitatii se prind in hora.

mireasa-traditionala-dans-restaurantprestige-1

Obiceiuri din timpul nuntii

Valsul miresei este dansul care deschide petrecerea. Dupa miri, nasii sunt cei care se prind la dans urmati apoi de restul nuntasilor. In unele parti se obisnuieste si dansul tata-mireasa si mama-ginere.

restaurant-prestige-events-salon-noblesse-nunta

Furatul miresei, de departe unul dintre cele mai asteptate momente ale serii datorita probelor prin care mirele trebuie sa treaca pentru a rascumpara mireasa. Am vazut miri foarte inventivi care fie au dat sticla de whiskey goala, fie au dat una de 20 -30 ml. Ideea este ca aici distractia este asigurata de creativitatea celor care fura mireasa.

mireasa-traditionala-furatul-miresei-restaurantprestige-1

Aruncarea buchetului este simbolica pentru fetele nemaritate si se spune ca cea care prinde buchetul urmeaza sa se casatoreasca in curand.

mireasa-traditionala-aruncarea-buchetului-restaurantprestige-1

Aruncarea jartierei este echivalentul traditiei cu buchetul. Mirele trebuie sa scoata, tinand mainile la spate, cu dintii jartiera miresei si sa o arunce in grupul baietilor necasatoriti. Principiul se aplica si aici, cel care prinde jartiera se va casatori in curand. Cel putin asa se spune.

mireasa-traditionala-aruncarea-jartierei-restaurantprestige

Voalul miresei este scos si prins in parul unei fete nemaritate, de obicei cea care a prins buchetul, fiind inlocuit cu o esarfa, batic sau basma. Simbolistica din spatele acestei traditii este ca mireasa renunta la inocenta tineretii si devine femeie matura capabila sa isi chiverniseasca (gospodareasca) bine casa.

mireasa-traditionala-scoaterea-voalului-restaurantprestige

Obiceiuri dupa nunta

Pe vremuri se obisnuia ca mirele sa poarte mireasa in brate si sa o treaca pragul casei. Acum mirele o trece granita catre o locatie de vis unde acestia isi petrec luna de miere.

mireasa-traditionala-luna-de-miere-restaurantprestige

Tu ce alte traditii de nunta ai folosi?

Daca ti-a placut, distribuieShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *